Wróć na: Lipiec

Moussaka dla najmłodszych

(+) Dodaj komentarz

Napisane 04.07.2015 przez

Moussaka dla najmłodszych

Składniki na 2 duże porcje:

  • 40 g makaronu pełnoziarnistego "rurki"
  • 125 g młodych ziemniaków
  • 80 g bakłażana
  • 50 g młodej marchewki
  • 30 g papryki czerwonej
  • 90 g pomidora
  • ząbek czosnku
  • listki świeżej bazylii
  • kilka ziarenek kolorowego pieprzu
  • łyżeczka oliwy z oliwek
     



Przygotowanie:

Bakłażana obieramy, kroimy w plastry i układamy na miseczkę. Solimy (użyłam różowej soli himalajskiej) i odkładamy na pół godziny.
Ziemniaka i marchewkę kroimy na małe kawałki. Makaron pełnoziarnisty gotujemy w pojemniku Babycook pasta rice cooker. Do
pojemnika wsypujemy makaron, dolewamy 100ml wody i kilka kropli oliwy z oliwek lub oleju. Nie solimy. Do Babycook wlewamy wodę - poziom 3. Gotujemy. Po tym czasie makaron będzie mięciutki, a w pojemniku z makaronem zostanie troszkę wody, którą możemy potem dolać do sosu.
Bakłażana opłukujemy z soli. Gotujemy wszystkie warzywa w Babycook - poziom wody 3. Do pojemnika dodajemy ząbek czosnku, bazylię oraz pojemniczek na przyprawy, do którego wkładamy kilka ziarenek kolorowego pieprzu. Wody z gotowania nie odlewamy.



Po ugotowaniu warzyw, z pomidora i papryki ściągamy skórkę - łatwo odejdzie. Do pojemnika Babycook (razem z płynem pozostałym po gotowaniu) wsypujemy wszystkie warzywa i bazylię. Ziarenka przypraw wyrzucamy. Blendujemy warzywa. Dodajemy oliwę z oliwek. Jeśli sos jest zbyt rzadki, dolewamy wodę pozostałą po ugotowaniu makaronu.



Makaron rozdrabniamy widelcem (dla młodszego dziecka możemy zmiksować razem z sosem). Na miseczkę nakładamy porcję makaronu i porcję sosu.




Przepis został przygotowany przy pomocy urządzenia do gotowania na parze Babycook firmy Beaba


Przepis został przygotowany przez Magdę M.
 

Dodaj komentarz

Autor*

Wpis*
Skomentuj