Wróć na: Strona główna

Zdrowe gotowanie z BEABA

W przypadku przygotowywania posiłków dla niemowląt i starszych dzieci smażenie i duszenie, czy pieczenie nie jest polecane. Po pierwsze nie możemy małemu dziecku serwować tłustych potraw, a drugie gotowanie w garnku pozbawi nawet najlepsze produkty cennych witamin i minerałów. W jaki sposób możemy więc przygotować potrawy, aby były zdrowe?

Odpowiedzią na powyższe pytania jest gotowanie na parze w urzadzeniu Babycook!

Dlaczego gotowanie na parze jest zdrowe?

  • Produkty gotowane na parze nie mają bezpośredniej styczności z wodą, dzięki czemu warzywa i mięso nie traci smaku, zapachu i składników odżywczych.
  • Nie musimy używać tłuszczu podczas przygotowania czy to warzyw czy mięsa na parze.
  • Brak konieczności solenia. Potrawy gotowane na parze zachowują swój własny smak i nie wymagają dosalania, które jest szczególnie niebezpieczne w przypadku małych dzieci.
  • Posiłek jest lekkostrawny. To, co ugotujemy na parze nie jest przesolone, nie ocieka tłuszczem i zawiera mnóstwo witamin.


W dziale "Zdrowe gotowanie z Beaba" będziemy publikować wybrane przepisy przysyłane przez uczestników konkursu Zdrowe gotowanie z Beaba.