Wróć na: Lipiec

Risotto verde dla najmłodszych

(+) Dodaj komentarz

Napisane 12.07.2015 przez

Risotto verde dla najmłodszych



Składniki na 3 spore porcje:

  • 30 g ryżu (dla młodszych niemowląt ryz biały, dla starszych - brązowy)
  • 125 g młodych ziemniaków
  • 50 g mrożonego szpinaku
  • 50 g mrożonej mini marchewki
  • 50 g mrożonego groszku
  • 50 g obranej cukinii
  • ząbek czosnku
  • listki świeżej kolendry
  • świeży koperek
  • łyżeczka masła


Dodatkowo na 1 porcję:

  • jajko ugotowane na twardo
  • 10 g mięsa


Przygotowanie:

Ryż gotujemy w pojemniku Babycook pasta rice cooker. Do pojemnika wsypujemy ryż, dolewamy 90ml wody. Nie solimy. Do Babycook wlewamy wodę - poziom 3.



Gotujemy. Jeśli używamy brązowego ryżu, musimy załączyć gotowanie dwa razy - ryż brązowy potrzebuje więcej czasu, aby się ugotować. Używając ryżu białego dla młodszych niemowląt, wystarczy ugotować ryż jeden raz.



Ziemniaka i cukinię kroimy w kostkę.



Gotujemy wszystkie warzywa w Babycook - poziom wody 3. Do pojemnika dodajemy ząbek czosnku oraz świeżą kolendrę na przyprawy. Wody z gotowania nie odlewamy. Do pojemnika Babycook (razem z płynem pozostałym po gotowaniu) wsypujemy wszystkie warzywa i kolendrę. Blendujemy warzywa. Dodajemy łyżeczkę masła. Jeśli sos jest zbyt rzadki, dolewamy przegotowaną wodę.

Zgodnie z zaleceniami pediatry możemy do risotto dodać jajko. Dla młodszych niemowląt używamy tylko żółtko (lub pół żółtka). Dla starszych niemowląt rozdrabniamy widelcem całe jajko. Zamiast jajka możemy dodać porcję mięska.



Młodszym dzieciom ryż wrzucamy razem z warzywami i blendujemy. Starszym niemowlętom ryżu nie miksujemy.
Na miseczkę nakładamy jajko, ryż i sos. Posypujemy świeżym koperkiem.


Przepis został przygotowany przy pomocy urządzenia do gotowania na parze Babycook firmy Beaba


Przepis przygotowała Magdalena M.

Dodaj komentarz

Autor*

Wpis*
Skomentuj